En af de ture jeg holder allermest af at lave her på Langkawi er turen ud i mangroveskoven.
Den er tidligere beskrevet her. Jeg vil endda gå så vidt som til at sige at det er lige før jeg vrider armen om på gæsterne for at få dem med på denne vidunderlige oplevelse. På rejsen ‘Østens Hjerte’, som går op gennem den malaysiske halvø beskæftiger vi os på intet tidspunkt med naturen. Jo det lugter da lidt af grønt, når vi besøger Cameron Highland, og jeg benytter da som regel også denne del af turen til at snakke om den helt unikke malaysiske regnskov.
Men det er jo kun fordi jeg har årene fra Borneos regnskov med som ballast, at jeg er i stand til dette. Med en anden guide kunne folk meget vel tage hjem herfra uden at ane at de har været i nærheden af verdens ældste regnskovsområder. Jeg synes simpelthen at det er dybt synd at dette (natur)aspekt ikke indgår som en naturlig del af denne rejse.
Og så er det, når vi kommer til Langkawi, og badeferiedelen, at jeg ganske enkelt vrider armen rundt på folk og overbeviser dem om at nu MÅ de simpelthen komme ud og opleve noget af den malaysiske natur -det lykkes som regel. Og gæsterne vender berigede hjem fra sådan en dag 🙂
Mangroveskoven er så vigtig for naturen og de økologiske sammenhænge. Der er sikkert ikke nogen, som ikke husker den store katastrofe omkring tsunamien i dette område i 2004. Men nok de færreste har spurgt sig selv, hvorfor Langkawi slap så forholdsvis let igennem dette?
Svaret er ganske enkelt i virkeligheden -Mangroveskoven, og dens funktion som naturligt værn mod fænomener som tsunamier. Læs evt mere her.
Jeg har været inde på hele denne problematik i tidligere indlæg her på bloggen, se her, og snyd ikke dig selv for at åbne de indputtede links -for en større forståelse.
Faktisk er man mange steder i verden nu gået i gang med at genplante mangroveskoven. En skovtype man ellers for længst har fældet i et forsøg på at opfylde verdens behov for fx tømmer til havneanlæg, samt ikke mindst trækul -dette sidste, som noget vi jo alle har et forbrug af ved de danske sommerafteners hygge omkring den hjemlige havegrill.
Denne mangrovetur bringer os vidt omkring. Først af alt får gæsterne et indblik i den forunderlige malaysiske natur. Men de får udover indblik og læring også kæmpe nydelse. Hvor herligt er det ikke lige at svømme i vandet ud for en Robinson Crusoe-Ø, mens den simple frokost anrettes derinde på bredden?!
Vi er her i dén grad på naturens præmisser. Og når vi bruger tid rundt omkring på turen, for fordybelse i tingene, ja så er det virkelig at vi får disse præmisser at mærke. Pludselig har vi kun kort tid til vores frokost, fordi vandet stiger og vil ende med at overskylle den lille idylliske strand som vi camper på.
Så må vi skynde os på bådene og komme videre -og jeg har en rigtig god fornemmelse af at gæsterne herved, får den store natur, og ikke mindst dens præmisser, ind under huden.
Ét af mine mottoer for rejse er jo, at man udover at skulle se, høre, lugte og smage også skal have tingene i hænderne. Og det har vi da også på denne tur ud i mangroven -på allersmukkeste vis oveni købet.
Vi medvirker nemlig til en foryngelse og bevarelse af denne så vigtige skovtype. Vi planter simpelthen mangrovetræer. Og hvor fedt er dét ikke lige??!
Det er en herlig dag denne, og jeg elsker den simpelthen. Og det gør gæsterne også. Så jeg fortsætter frejdigt med at vride arme om 🙂
Tags: Bravo Tours, Langkawi, Malaysia, mangrove, natur, PH, PHblog, skov, tsunami, udflugt
i miss you pio