I Vouves lige bag den nordlige kyst på den vestlige del af Kreta, står dét som menes at være verdens måske ældste oliventræ.

Mange historier knytter sig til dette gamle træ, som man indtil fornylig har vurderet til at være +3000 år gammelt. Nyere undersøgelser har netop påvist at der med god mening kan lægges mindst 1000 år til den hidtil estimerede alder.

Herfra skar man f.eks den olivengren som som spillede en smuk rolle ved olympiaden i 2004.

Trods det faktum at træet har så  mange år på bagen, og faktisk er hult, så bærer det stadig frugt. Sin totale bund kan det måske siges at have nået i de år hvor den nærtboende familie brugte træets hule indre som hundehus!

Men nu har også familien, som ejer grunden hvorpå træet står, fået øjnene op for den specielle historie, og har åbnet en lille Taverna ved siden af, så de besøgende som finder vej, kan forfriskes inden de fortsætter videre.

En lillebitte oplevelse måske, at aflægge det gamle træ et visit. Men til gengæld med et kæmpe perspektiv hvis man giver sig tid til at tænke en smule over det årspand som dette træ rækker henover.

Tags: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer til "Verdens ældste oliventræ"

 1. naja siger:

  Hold da op, et fint gammelt træ-lige noget for en gammel skovarbejder ( og andre). Husker engang hvor jeg for meeeget længe siden, travede nok 10 km gennem noget af Jægerspris skov for at se Storkeegen, snoegen og kongeegen….nedtur…man sagde dengang at der var liv i dem, at der engang imellem kom èt enkelt blad på…arhh, de så mig noget døde ud. Hvilken skuffelse efter så mange km, men der var nogle meget HØJE og ranke enormt flotte lærk der, men ingen træer slår oliventræet, hvor er det smukt !

  • PH siger:

   Ja jeg bliver sgu en smule ydmyg når jeg støder på træer med en så svimlende alder.

   Kan huske da jeg for nogle år siden læste om fund af verdens ældste træer -i Sverige. Har surfet lidt på nettet nu i aften for at finde noget om dette, så jeg kunne dele med dig.
   Se bl.a. her: http://www.dalgasgroup.dk/page.....did964=227

   SÅ bliver man helt stille hva?!

 2. naja siger:

  Wauw, fantastisk. Ser nu på nettet at egene i jægerspris nu endelig er dømt døde…derfor er det en fed skov alligevel..
  Ha det godt og hils Kim (er det ikke tæt på at han ankommer? )

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters