Her kommer så et af de indlæg, som ikke så meget skal læses, som ses. Man kan bruge nok så mange ord om den smukke tur gennem Samaria kløften. 

Men egentlig giver det ikke så meget.

Samaria skal simpelthen opleves, turen skal gåes, for at få fornemmelsen helt ind under huden.

Samaria har altid været promoveret som Europas længste kløft. Der er dog de som siger, at der i Frankrig findes en anden kløft, som med sine 20 km, jo unægteligt må siges at være længere end Kretas andenstørste turistattraktion. (Knossos er det mest besøgte sted på Kreta, og dermed øens største turistattraktion)

Samaria er dog helt sikkert, med sine ca. 16 km, alt rigeligt for de fleste almindelige gæster, med hang til lidt udfordring og ekstraordinær oplevelse.

Ja jeg skrev 16 km!!

Og lad os dermed rydde en gammel, og temmelig indgroet misforståelse af vejen. Der har gennem årene, i et hav af rejsebøger været beskrevet at turen gennem den smukke kløft, er en vandring på 18 km.

Dette har dog intet hold i virkeligheden, ja altså medmindre man vandrer hele vejen fra den lille Omalosbebyggelse og ned til kystbyen Agia Roumeli ved kløftens udmunding.

Det er der dog ikke mange som gør. Turbusserne som bringer folk op til denne oplevelse kører helt hen til Xyloskalo (som betyder ‘trætrappe’), og det er her det lille billetkontor ligger, og samtidig her fra nedstigningen starter.

Her befinder man sig i 1230 meters højde, og for de flestes vedkommende er klokken ca. 7.30-8.00 når nedstigningen starter. Luften på højsletten er på dette tidspunkt frisk og kølig, ja man kunne næsten fristes til at tage en ekstra trøje på.

Det er der dog absolut ingen grund til! Efter bare ca. 10 minutters vandring er temperaturen stærkt stigende, og en sådan trøje vil bare være noget ganske unødigt at slæbe med sig på resten af turen ned gennem kløften.

Man skal absolut ikke have for meget at slæbe på. Jeg plejer at sige til folk, at det de skal have med i rygsækken er: en enkelt flaske vand (som genfyldes ved de friske kilder som findes med passende mellemrum på hele turen), noget salt, som hjælper med til binde væske og holde kroppen i balance.

Det kan være saltnødder, eller evt. et par agurker og en lille pose salt til at dyppe disse i. Noget sødt (f.eks honning-nøddebrød) kan også være en god ide, i det tilfælde at man er ved at gå totalt sukkerkold derinde i kløften, hvor der ikke er plads til fortrydelse, men kun én vej frem -nemlig nedad 🙂

Det rette fodtøj er helt afgørende, det er vandring på løse sten en stor del af tiden. Her kan man meget let forvride en ankel. Badetøjet har man på indenunder så man er helt parat til at kaste sig i de forfriskende og kølige bølger fra det Libyske Hav når man når helt ned til Agia Roumeli, kystbyen for enden af kløften.

“Tsi SamariÁs to pérasma, ke t’ Omalú ta méri, afta ta dió ópios den tá di, tin Kriti den tin xéri”

Et kretensisk vers som betyder:

“Den, som ikke har set Samaria-passet, og egnen omkring Omalos, kender overhovedet ikke Kreta”

Der er noget om snakken! At vandre ned gennem Samaria-kløften, hænger på mange måder så uløseligt sammen med dét at feriere på Kreta.  Og selvom det er en lang og udfordrende tur, så er den absolut alle besværligheder værd.

Man skal godt nok stå tidligt op, og benene kan føles som bly i dagene efter vandringen. Men morgenturen op mod Omalos-højsletten, og nedstigningen gennem kløften, samt ikke mindst det afslappende ophold på stranden ved Agia Roumeli, er helt klart noget ganske særligt -et evigt minde, et meget smukt ét oveni købet!

Efter den tidlige morgenstart ved Xyloskalo vandrer man ca. 13 km gennem selve kløften. Der er som sagt masser af små kildestop undervejs, hvor man altid skal huske at fylde sin vandflaske påny. Jeg plejer at sige at hvis ikke man har behov for at fylde op, ja så er det fordi man har drukket for lidt!

Inde i kløften findes de tre større raste-steder; Agios Nicolaos, byen Samaria, hvorfra befolkningen blev forflyttet i 1962, da den græske regering udlagde området som nationalpark (bl.a for at beskytte den kretensiske vildged, Kri Kri’en, hvoraf man på nuværende tidspunkt mener at have en bestand på mellem 1000 og 1500 eksemplarer tilbage), samt Christos som er det sidste stop lige umiddelbart før Jernporten, som er kløftens smalleste sted.

Det er værd at lave sig en timing omkring disse steder, så man når igennem før solen kommer til at stå allerhøjest på himlen. For i denne stund vil den bage ubønhørligt ned i kløftbunden, hvor ovenikøbet hvide klipper og sten vil reflektere den voldsomt, og dermed forøge både varme- og blændingseffekten.

Så forlad helst ikke “Agios Nicolaos” senere end kl. 9.30.

Kom videre fra “Samaria” senest kl. 11.30.

Og bryd op fra “Christos” før kl 13.30.

Med denne timing nåes udgangen i fin stil og man har gået det meste af turen i skygge 🙂

Efter de 13 km når man kløftens udgang, hvor man billeterer påny. En fin kontrolform, så nationalparkens rangers (opsynsmænd) ved dagens afslutning kan holde styr på om nu også alle de, som gik ind i kløften fra Omalos-højsletten ved morgentide, er kommet helskindede ud igen.

Det er dejligt at sætte sig og nyde et glas friskpresset appelsinjuice ved en af de to små Taverna’er lige umiddelbart efter udgangen. Husk dog at strække ud her, hvis du vælger at raste, og glem ikke at der stadig er 2-3 km vandring ned til selve kysten her fra.

Resten af eftermiddagen nydes ved den pragtfulde ralstrand ved Agia Roumeli indtil færgeafgang kl 17.30.

Her fra sejles ca. 45 min. til Sougia, hvor busserne venter for at bringe de vandrende tilbage -henover Lefka Ori (De Hvide Bjerge)- tilbage til Chania.

Det er for mig så absolut ugens bedste dag, når jeg får lov at foretage denne nedstigning sammen med forventningsfulde gæster.

Får du chancen, så kom med og oplev det selv. Det er helt sikkert et ‘must do’ når du ferierer på Kreta, som det lille kretensiske vers  også så klart udtrykker!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer til "Samaria kløften"

  1. naja siger:

    Hi PH
    Dejligt at høre fra dig igen;-)Måske man skulle overveje en tur i kløften.. Er det en nerie den store plante på det 5. sidste billede? Og er der græske landskildpadder på øen? (testudo hermanii tror jeg de hedder) mine boller på livet løs i øjeblikket, så jeg håber at nogle af æggene er befrugtede, og at jeg kan ruge dem ud i min hjemmekonstruerede rugemaskine.
    Ha det rigtigt godt
    Naja

  2. PH siger:

    Hej Naja

    Som altid, dejligt med hilsen fra dig. Det lyder vildt spændende med dine skildpadders sexliv 😉 Jeg håber du får succes som ‘rugemor’ !!

    De eneste skildpadder jeg nogensinde har set her er sumpskildpadder som lever i f.eks floden ved Georgioupoli (mellem Chania og Rethymnon) samt ved Kournasøen (Kretas store ferskvandssø). Og så ved jeg at en uægte Caretta Caretta (havskildpadde) også af og til lægger vejen her forbi.
    Men kretensiske landskildpadder ved jeg ærligt talt intet om….

    Ja, det er en Nerie du ser på billedet. Dem har vi rigtig mange af her. Som store smukke buske, så langt fra alt hvad vi kender til denne plante hjemmefra, hvor vi jo nyder den som potteplante.

    Her vokser den vildt overalt, ligesom salvien og timianen som du også kan se på et af billederne.

    Men nerien bruges også bevidst langs vejene her på Kreta. Da alle plantens dele er meget giftige, hvilket de mange løstgående får og geder så udemærket er klar over, virker den som et godt og naturligt værn ud mod de store veje. De her planter skal jeg altså ikke igennem, tænker dyrene tilsyneladende -og det er sgu da meget smart. En slags naturens egen færist, kan man sige sådan?

    Du skulle kigge forbi en uges tid i løbet af sommeren Naja, for Samaria-vandringen tror jeg du vil elske. Kim kommer også, han skal cykle her, måske det også ville være noget for dig?
    Så kan jeg styre scooteren bagefter jer -som en slags vandvogn, hehe.

    “I rejser en fredag – jeg ser jer på Kreta…”

  3. K1mZ3 siger:

    Det ser bare appetitligt ud 🙂
    Glæder mig vildt.

  4. PH siger:

    I dag har jeg haft den ældste gæst nogensinde (i mine grupper) med igennem kløften. En sej gammel dame, kaldet Bedste-Fræs af sine børnebørn 😀

    Hold da op mand, hun imponerede. Inga på 79 !!
    Hele bussen applauderede hende på hjemturen -SÅdan.

  5. Edmund - Kuala Lumpur siger:

    Hi Pio,
    Hpy Belated Birthday….good health & best wishes !!

    Take care // hang loose !!

    Frm Malaysia with Love ====> edmund.

  6. PH siger:

    Hi Edmund

    I will let my hair hang down 😀

    Take care in KL, maybe I’ll drop by for coffee some day -one never know!

    Pio

  7. Karina siger:

    Lyder fantastisk. Vi har booket til nu på onsdag, og vi glæder os. Har du nogle gode råd, når man har 2 børn på 10 og 13 år med.

    Tak for en inspirerende og informerende side

    • PH siger:

      Hej Karina

      Tak for dit input. I forhold til at gå ned gennem Samaria med børn er der som regel ikke så meget at tilføje. De ‘leger’ sig som regel gennem hiken, og klarer det meget nemmere end vi voksne.

      Så jeg vil bare ønske jer rigtig god fornøjelse.

      Selv hiker jeg Irini-kløften på onsdag, den kan også i dén grad anbefales. Så det kan I jo overveje til en anden gang 😀

  8. PH siger:

    Mange ender her fordi de bruger søgeordene: Samariakløften med børn…

    Til det vil jeg blot sige som skrevet ovenfor til Karina, at børn som regel er de som klarer sig lettest på denne hike, idet de simpelthen leger sig ned igennem. De springer og hopper jo letfodede rundt.

    Den yngste jeg selv har haft med ned i en gruppe var 5 og klarede det med stor bravour!!

    Selvfølgelig er der forskel på børn, og her må man som forældrer mærke efter og kende sine egne unger 😀

    Til alle; unge som ældre vil jeg bare sige: rigtig god fornøjelse

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters