Noget af det som er allermest spændende ved rundrejsen rundt i Malaysia, er formidlingen af de forskellige verdensreligioner som trives i samspil her.

Det er så helt vidunderligt at være med til at åbne jordbundne danskeres øjne for denne åndelige verden, som leves i hverdagen og tages med i alle betragtninger gennem livet.

Vi har lige fejret den indiske Thaipusam (d. 30. januar) og gruppen som er her lige nu landede bogstaveligt talt midt i den. Vi besøger på rundrejsen Batu Cave, hindu templet, som er indviet til Lord Murugan,  lige udenfor Kuala Lumpur.

Lord Murugan er søn af Shiva og Mariaman, og dermed bror til elefantguden Ganesha , nok en af de mest kendte af Hindu guderne . En fin lille familie…..bliver lige nødt til at indsætte et billede her (og senere måske komme lidt mere ind på de hinduistiske guder)

Ved den årlige Thaipusam festival, tilbedes og fejres Lord Murugan.

Han er guden, som af sin mor i gave fik spyddet med hvilket han forsvarer Verden mod alt ondt. Det være sig dæmoner, sygdomme, ødelæggelse etc. Murugan er samtidig en lystig fætter som elsker sang og musik, så derfor indgår begge dele ofte i de store optog og processioner i forbindelse med Thaipusam festivalen.

Denne festival finder sted hvert år i jan./feb. og sker det i din nærhed, så kom endelig afsted, og snyd ikke dig selv for en oplevelse ud over det sædvanlige.

Festivalen er mange steder forbudt pga. sit lidt bizarre indhold. Det betyder så også at der er omend endnu større tilstrømning til de steder i verden hvor man afholder denne ceremoni. Således strømmer hinduer i 100.000-vis til Batu Cave i forbindelse med denne begivenhed.

Vi skulle med denne gruppe have besøgt templet på selve dagen, d. 30. januar. Men efter et lille krise- og planlægningsmøde i teamet, bestående af undertegnede, lokalguiden og chaufføren, enedes vi om at bytte lidt rundt på det oprindelige program, og besøge templet dagen før.

Det skulle vise sig at være rigtig god planlægning! Vi læste senere i lokalmedierne at 1.5 mil. mennesker besøgte Batu Cave i forbindelse med Thaipusam 2010.

Thaipusam er en slags sonelse og man bringer ofre til iiLord Murugan. Mælk er én af ofringerne og man bringer det langvejs fra. Det er ikke ualmindeligt at støde på folk i optoget som har vandret barfodede hundredevis af kilometer for at nå frem med disse offergaver.

Også de store udsmykninger kavadies bæres frem til templet. Piercet fast til de tilbedenes kroppe. Jeg har tidligere bragt fotos af disse her og her.

Se også denne video

Det er en forunderlig ting med disse kavadies og deres tilhørende piercinger. Bærerne af disse, som oftest unge mænd, lever et asketisk liv i 40 dage op til selve ceremonien. De flytter gerne ind i templer, sover på måtter på gulvet, spiser vegetarisk, og forsager stimulanser i form af sex, alkohol og cigaretter.

På dén måde renser de kroppen og klargør sig til den store udfordring det er, at bære denne kavadi til målet.

Videnskaben har undersøgt hvordan de kan klare disse prøvelse, f.eks. piercingerne som ikke bløder. Altsammen dog uden resultat og forklaring. Men hinduerne selv er ikke i tvivl. De mener at det er renheden, aftedkommet af den asketiske livsførelse op til, som gør hele forskellen.

Man kan altså også bære en kavadi uden at den nødvendigvis skal være piercet til kroppen. Således læste jeg i en lokalavis om en 9årig dreng som for første gang skulle gå denne sonelses-tur i år. Han havde siden han var 3 år gået med i optoget med sin mælkeofring, men nu skulle han altså for første gang bære en kavadi.

Thaipusam er en slags opgør med det som var, og en samtidig paratgørelse af det som skal komme. Så en anden almindelig tradition i forbindelse med festivalen er kronragningen. Man skraber simpelthen alt håret af, for på dén måde at slippe af med alt det gamle, og samtidig vise parathed til at tage imod det som måtte komme.

Væk med det dårlige -klar til det nye gode.

Der er så mange oplevelser i denne festival, og denne rundrejsegruppe fik så meget med. Vi tog derud (Batu Cave) dagen før, og fik en masse overraskelser med på vejen. F.eks. var det annonceret at Murugan-stauetten, som til daglig har til huse i grotten. men som i dagene inden thaipusam bringes til Sri Mariaman-templet i Chainatown, Kuala Lumpur, skulle bringes tilbage til Batu Cave i løbet af natten til lørdag d. 30. januar.

Der er altså tale om en lille statuette, og ikke den næsten 43 meter høje figur som står foran Batu-templet.

Den lille gudefigur køres hvert år tilbage efter sit ophold i Sri Mariaman-templet i Kuala Lumpur, på en speciel og meget smuk kærre, som udelukkende bruges til dette formål..

Men af en eller anden årsag holdt dette program ikke helt, og da vi i bussen sad fast i en trafikprop, på vores vej fra Batu Cave til Kuala Lumpur, ja så fandt vi til sidst ud af, at det skyldtes at kærren netop da var på vej i modsat retning.

Så også dette fik vi med, og da vores bus passerede kærren og det medfølgende optog, lå gæsterne på nakken af hinanden i bussens forrude for at forevige dette med deres kameraer.

Hvor heldig kan man egentlig være?! 😉

Vi nåede til sidst frem til Kuala Lumpur og kunne genoptage vores egentlige programlagte city tour her.

Og så var det at vi rendte ind i fredagsbønnen og bedende muslimer all over.

Samlet, skulder ved skulder i den smukke Masjid Jamek

Men også i little India var der muslimer i massevis. Det var altså ikke alle indere der denne dag var optaget af den store Thaipusam festival i Batu Cave.

Her var mange flere bedende end moskeen kunne rumme, så de stod tæt, på gader og stræder umiddelbart rundt om.

Også her måtte vi justere vores program en anelse og forholde os afventende. Ganske enkelt fordi gader vi skulle vandre af var totalt blokerede af knælende muslimer.

Vi fik alle denne dag stort indblik i nogle af Verdensreligionerne.

Denne gruppe har været utroligt heldige at rende ind i et par store religiøse begivenheder på deres rejse.

Nu afventer vi kun starten på det kinesiske nytår, som begynder på søndag (d. 14. februar). De kan måske lige netop nå at få en oplevelse med omkring dette. De rejser jo hjem på mandag, d. 15.

Jeg arbejder lige nu hårdt på at afklare om der findes en begivenhed vi kan deltage i før de forlader Langkawi, til fordel for det høje, kolde nord.

Anyway -så har de allerede fået et indblik i, samt et pust og en fornemmelse af hvordan verdens religioner folder sig ud her i Malaysia. De har simpelthen været en heldig gruppe (med god karma, hehehe) som på deres rejse nåede lidt ud over det sædvanlige!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer til "Malaysias mange religioner"

  1. Tille siger:

    Haha, jeg elsker det sidste billede.. 🙂

  2. PH siger:

    Også jeg 😉

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters