På Kreta har man igennem århundreder udviklet en ganske særlig folkesjæl.

Med undertrykkende besættelsesmagter til alle tider, har befolkningen udviklet sig oprøsrsk, rebelsk og ikke mindst stolt. De har gennem tiden kæmpet mod folk som det romerske, det egyptiske, det arabiske, det venetianske, det tyrkiske og ikke mindst det tyske.

Da tyskerne kom her til d. 21. maj 1941, etablerede kretenserne i løbet af ingen tid en stærk modstandsbevægelse. Alle kendte jo historien, og det er ikke svært at forestille sig snakkene i de lokale køkkener. “Nå Ok, nu igen, ligesom da bedstefar var oppe imod tyrken -vi gør det!”

Alle disse oprør og kæmpen imod gennem tiderne har udviklet den helt specielle folkesjæl som farver øen. Rebelske, stolte og frie er de -helt deres egne. Så fjernet fra alt det andet græske. Kreta blev i 1913 annekteret ind under den græske nation, på en 100-årig kontrakt. Guderne må vide hvad der sker om et par år når den løber ud. Sikkert bliver det ‘bare’ glemt og tingenes tilstand fortsætter. Kreta er blevet græsk.

Den stolte, vilde og frie folkesjæl synes jeg udtrykkes så umådelig smukt gennem de gamle mænd i de små bjerglandsbyer. Her går de rundt i khakifarvede pludderbukser stuket ned i knæhøje læderstøvler. Skjorten er sort, som et udtryk for al den megen sorg dette folk har oplevet under fremmede besættelsesmagter. Moustachen er velpudset og imponerende og hovedbeklædningen består af et sort tørklæde med små perler, som hver især udtrykker en tåre grædt gennem tiden.

Den voldsomme historie vil aldrig blive glemt, og disse gamle stolte mennesker kan stadig mødes på gader og stræder i små hengemte bjerglandsbyer -langt væk fra turist-Kreta.

De små. ekslusive oplevelser ligger og venter, man skal bare vide hvor 😉

PS! Naja, kuglen med de to gamle mænd er til dig…

Tags: , , , , , , , ,

4 kommentarer til "Kretensisk Folkesjæl"

 1. naja siger:

  Hæ hæ- mine øjne var også lige ved at trille ud, da jeg så billedet 🙂 Hvordan går det med eddekoppe-bidene?

 2. Lone siger:

  Hvis Naja skal have kuglen med de gamle mænd kan jeg så få en med nogle yngre mænd, hæhæ.

  • PH siger:

   Nåh så du vil have yngre kugler *fnis*, men det siger jeg dig altså Lone, her på øen er det absolut de ældre som har mest attitude 😉

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters