På Kretas vestlige nordkyst rager tre halvøer ud. Den som ligger lige umiddelbart ovenfor Chania, og lægger ryg til lufthavnen, hedder Akrotiri. Denne halvø er god for en halvdagsudflugt når man ferierer i omegnen af Chania.

Her ligger små byer, fine strande og ikke mindst de smukke gamle klostre.

Kør mod lufthavnen og drej herefter til venstre mod det første af klostrene Agia Triada.

Her lever munkene af deres olivenlunde og vinmarker og indenfor klostrets porte findes en lille butik hvorfra de sælger deres produkter.

Der findes også et lille museum på stedet. Giv dig god tid til at vandre rundt i området og nyd roen og den stille stemning som præger lokaliteten.

Hold kameraet parat og hav øje for detaljen.

Bemærk specielt kuplen i kirkerummet med det helt fantastiske loftsmaleri, og med lidt held og den rette timing kan du komme til at overvære munkenes messe.

 Giv dig godt tid, og tag endelig imod hvis én af munkene tilbyder dig en guidet rundvisning.

Det er næsten som om roen og troen smitter af på dig, i hvert fald hvis du åbner dig for oplevelsen, og du vil bagefter kunne drage beriget derfra og begive dig endnu længere ud på Akrotiri-halvøen.

Landskabet bliver herefter mere råt, stenet og øde og hvor vejen ender møder du så det næste store og imponerende kloster.

Når du har kørt et stykke gennem det stenede landskab og du pludselig ikke kan komme længere, så rejser sig for dine øjne det borglignende kloster Gouverneto.

Også her lever munke af de omkringliggende agerbrug. I stilhed og tystnes -ja nærmest som i en tidslomme. Belav dig på endnu et besøg hos hellige mænd, og hvis porten ikke åbnes når du hiver i klokkestrengen, så er det sikkert bare fordi du er dukket op midt i siestaen.

Vel indenfor hos disse munke bydes du gerne på the og sød kage samt tilbudet om en guidet rundvisning på stedet. Spørg gerne ind til livet og historien på stedet og du vender helt sikkert meget klogere derfra.

Når du kommer ud igen skal du ikke straks kravle ind i, eller op på, dit køretøj, men i stedet unde dig selv et lille eventyr.

Herude på spidsen af Akrotiri ligger nemlig en af Kretas nok mest oversete seværdigheder -og måske er dét, at den er så overset, i virkeligheden et lille held. For kun derfor kan den bevare sin magi.

Fra Gouverneto vandrer du nu en times tid gennem det stenede landskab. Nedad klippen frem mod kysten. Helt herude ligger klosterruinen Katholiko, som regnes for at være Kretas måske ældste kloster.

Forladt af munkene, som flyttede op i Gouverneto for mere end tre hundrede år siden, fordi Katholiko, med sin beliggenhed, ikke langt fra kysten, igen og igen, blev udsat for angreb fra piraternes side.

Jeg har besøgt dette sted flere gange, men har endnu aldrig truffet ét eneste andet menneske herude. Det er næsten som at forsvinde i en tidslomme, når man starter nedstigningen. Man bliver på en eller anden måde sat udenfor alting og ender med at måtte spørge sig selv; er det her mon virkelighed?

Det er ganske enkelt den rene magi -intet mindre.

Vel nede af trapperne det sidste stykke, entrer man den fine portal og træder ind på selve klosterområdet hvor tiden står så ganske stille og har gjort det de seneste tre hundrede år.

Velkommen til evigheden kunne man fristes til at sige…

Jeg håber ikke du har fyret hele batteriet til dit kamera af på de to førliggende klosterbesøg, for hvis der findes et sted med skønne foto-motiver, så er det virkelig her.

Og det endda uden at skulle kæmpe for at undgå alle de forstyrrende øvrige turister i søgeren 😉

Man kan rent faktisk gå rundt i timer her, hele tiden på jagt efter nye motiver. Ja egentlig er det ikke en jagt overhovedet, motiverne popper simpelthen lige op i hovedet på én uanset hvor man vender sig hen.

Man kan også bare sætte sig stille ned og nyde hele stemningen mens man lader sig indfange af stedets magi.

Under klosterruinen ligger en lille kløft. Henover denne spænder en gammel bro hvorpå der tidligere var bygninger som rummede munkenes celler.

Passerer man over på højre side af denne bro kan man finde en lille og ret forvitret sti som fører ned i kløften under klosteret.

Hernede kan man så vandre en god halv times tid, blandt klippevægge og vilde oliven frem til den lille havn som munkene i sin tid anlagde. Og som piraterne så sidenhen så flittigt lagde til ved.

Her er det tid for at dyppe sin vandrevarme krop i bølgerne før turen går den hele lange vej tilbage til det efterladte køretøj foran Gouverneto klosteret.

Mange andre historier, som omfatter såvel muser og sirener som James Bond og Anthony Quinn byder den lille Akrotiri-halvø på, men det må der berettes mere om i et kommende indlæg 😉

Tags: , , , , , , , , ,

4 kommentarer til "Klostre og magi på Akrotiri"

 1. naja siger:

  Guld-læsning 😉

 2. PH siger:

  -og gude oplevelse 😀

  Tak Naja

 3. Pia Emborg siger:

  Hey PH

  Vil lige indsparke en fodnote omkring dit dejlige indlæg om Guverneto turen. Har efterhånden været der en del gange og der strømmer en del mennesker til derude – måske det har været for meget højsæson, men det gør nu ik’ turen ringere af den grund 🙂

  I Oktober (tror det er d.7) er der folkevandring til eremitten Johannes hule, som ligger liger før man er helt nede. Folk vanfarter dertil fordi det menes, at der er helbredene kræfter på spil på denne dato. Mener det er hans dødsdato. Har endnu ik’ prøvet at være der på det tidspunkt men det var en oplagt mulighed at ta’ derud og se hvad der sker på denne dato. Måske hvis du stadig er hernede, ku’ vi ta’ sammen 🙂 Glæder mig til at se dig igen ved sæsonstart eller deromkring!

  Kram
  Pia

 4. PH siger:

  Hej Pia

  Ja vi ses på Kreta til foråret -du kan godt varme ovnene op 😀

  Det bliver dejligt at komme tilbage til den vidunderlige natur og jada vi skal have nogle ture ud. Kim kommer også forbi, kan det undre? 😉

  Det der med (for) mange mennekser på vandrestederne er sgu altid en balanceakt…man vil gerne vise frem og dele, mee-ee-een… 🙂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters