Ja spørgsmålet bredte sig i en gruppe her forleden. Vi var på mangrovetur her på Langkawi (Malaysia) og sad på stranden og nød en simpel frokost, bestående af små malysiske specialiteter. Herude er nationalretten jo satay, okse- eller kyllingekød grillet på små bambusspyd og serveret med riskager, agurk, løg og en lækker krydret chili-peanutsauce til at dyppe i.

Det var den lokale naturguide som spurgte interesseret, men et entydigt svar kunne vi vist ikke komme med.

Nu har jeg faktisk forsøgt at afklare spørgsmålet ved søgninger på internettet. Men er egentlig ikke blevet så meget klogere, hmm.

Flæskesteg med sprød svær, serveret med rødkål samt hvide og brunede kartofler, er ét bud. Det siges at have været den danske nationalret siden engang i starten af 1900-tallet.

Hakkebøf med bløde løg og brun sovs er et andet klart bud på danskens favoritspiser.

Frikadeller med rødkål samt kartofler og brunt sovs er endnu et favoritbud. Det siges oveni købet at være blevet kåret (af Politiken) som den danske national ret, så sent som i 2001.

Kartofler og brunt sovs ser ud til at være gennemgående. Lige indtil vi kommer til det sidste populære bud på en nationalspise; nemlig Stegt flæsk med persillesovs…

Her er sovsen hvid (stadig tyk og opbagt selvfølgelig) og tilsat frisk hakket persille.

Der var absolut ingen i gruppen som kunne give den malaysiske guide et entydigt svar og i virkeligheden blev jeg heller ikke spor klogere af min søgen på internettet.

Så helt ærligt, spurgt ud i forum; “Har vi en national ret i Danmark eller hvad?”

Jeg ved godt hvad jeg drømmer allermest om, når min hjemrejsetid nærmer sig efter en endt sæson på 4-8 mdr., haha. Der er ikke noget jeg savner mens jeg er afsted, men lige så snart jeg har min hjemrejsebillet, ja så begynder drømmene, som ligefrem kan udarte til de hedeste feberfantasier.

Smørrebrød, står der hen over hele sendefladen…..og jeg skal ud og have det virkelige, det dyreste og fineste.

Det står for mig som det ypperste danske -lige indtil jeg kører hjem fra lufthavnen, og på vejen runder en tilfældig tankstation. Her får jeg proppet lidt rugbrød, spegepølse, leverpostej og sky samt et lille glas karrysild i kurven. Det hele indtages straks efter endelig landing i den hjemlige BellisWorld -og skylles ned med et par store glas god mælk iøvrigt.

Og så er den drøm indfriet, og trangen tilfredsstillet umiddelbart.

Når jeg så har slappet af et par dage, og vænnet mig til de hjemlige himmelstrøg påny. Så står der gammeldags flæskeæggekage på menuen, og så hedder retningen Rådhus Kaféen i Århus, hvor de virkelig kan det der med at servere god gammeldags dansk mad.

Måske jeg skulle spørge der, om et bud på en dansk national ret?!

Men indtil videre så spørger jeg jer, som måtte læse med her. Hvad er det jeg skal svare næste gang jeg ude i verden bliver spurgt om danskens nationalspise?

Tags: , , , , , , , , , ,

8 kommentarer til "Har Danmark en national ret?"

 1. PH siger:

  Nej, jeg tænkte det nok.

  Ingen har en mening om dette -og DK har ikke nogen nationalret! Jeg må, som sædvanligt, rode rundt i et svar, når jeg næste gang bliver stillet dette spørgsmål ude i verden.

  😉

 2. Janne Bagi siger:

  Hej Ph.
  Den dejlige frikadelle er kåret til Danmarks nationalret,
  meeen der er jo ikke noget som er mere kendt som vores open sandwich. På smørrebrød ses jo også tit både frikadelle ,hakke bøf, og ikke mindst flæskesteg.
  Jeg elsker smørrebrød, og det er sjovt at lave på arbejdet.
  Der er vild jubel når jeg kalder det Ida Davidsen temadag.
  Håber du har det godt, og kan se frem til snart at få dit stykke smørrebrød.
  Janne.

 3. PH siger:

  Hej Janne, det var godt at få et bud fra en rigtig kok! Jeg har også læst det der med frikadellen et sted.

  Og jo tak jeg har det fint, glæder mig til at komme hjem en tur, og ikke mindst, nyde noget godt smørrebrød. Forstår så udemærket dine gæsters begejstring når du holder “Smørrebrødsdronningens temadag” 😉

  Håber alt vel hos dig.

  Smil fra
  PH

 4. naja siger:

  Den traditionelle danske julefrokost med alt tilhørende mad og et par snapse til. (rart at du blander dig i lokalpolitikken )
  See you. Naja

 5. PH siger:

  Hej Naja, nåh du har nok læst Stiften.dk i dag. For jeg formoder at det er debatten om Børnenes Hus du hentyder til (idet jeg ikke tror man lige pt debatterer nationalretter derhjemme i Århus, hehe)

  Men ja, jeg synes sgu det er helt hul i hovedet at hente kulturmidler ad den vej. Hvad fanden sker der lige i Århus??? (Kan læse at Sølystgade er med i den samme salgspulje og tænker bare arrrrggghhhh vi skulle aldrig have forladt vores poster på de der steder hvor vi kunne være med til at påvirke debatten og holdningerne…..)

  Shit rent ud sagt, de der ‘byens åndehuller’ skal have lov til at bestå -til hver en tid!

  Når dét så er sagt, så synes jeg også vældig godt om den danske julefrokostanretning, mums 😉 (kan dog godt leve foruden snapsen, hehe)

 6. naja siger:

  Hej, ja læste stiften .dk idag, ret tilfældig for det er bestemt ikke hvert år, jeg lige kommer forbi denne side. Glippede lidt med øjnene, da jeg så dit billede ” hva fanden er det PH?” Men du har da ret, det er fuldstændigt tudetosset. Mht til julefrokostsnaps kan jeg sikkert også klemme dine ned, hvis det skulle være.

 7. Johnny siger:

  Hej, for dem af os der lever i udlandet, snakkes der altid om at det er stegt flæsk og persillesovs der ligger øverst på mad-ønskelisten, når nu man kommer på besøg i Dannevang. Derfor er det vel nærliggende at tro at det er Danmarks nationalret nr.1.

 8. PH siger:

  Hej Johnny

  Det er nu ikke ligefrem stegt flæsk jeg drømmer om når jeg svinger henover DK. Men der imod smørrebrød, selvom dette nok ikke helt tåler at kaldes en nationalret.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters