Nu har vi jo på turen ‘Østens Hjerte’ fået denne ekstra dag på Penang, hvor vi kører rundt og oplever øens ambience.

Her besøger vi også et lille batikværksted med tilhørende butik, hvor mange smukke ting fremvises og sælges.

Der trykkes og males på silke- og bomuldsstoffer og det er fascinerende at se hvordan folkene på værkstedet arbejder sikkert og koncentrerede. Det virker i høj grad som om de virkelig nyder det de laver.

Der bruges forskellige teknikker til fremstilling af dette smukke voksbatik. Enten lægges voksen på med trykklodser. Her arbejdes der på en bordplade med kant, hvorpå der ligger en fugtet skumgummiplade. På den måde tørrer vokstrykket med det samme, og der kan trykkes mange meter stof på én dag.

De fine mønstre og motiver kan også tegnes op med voks i hånden. Men fælles for begge teknikker er, at de mange flotte farver efterfølgende lægges på med pensel eller rulle, altså som ægte manuelt håndarbejde.

De eneste maskiner vi ser på værkstedet er symaskinerne, hvor de mange stoffer omgøres til skjorter, saronger, skørter og hvad har vi ellers…

På værkstedet fremstilles både unikaer og større massefremstillinger på bestilling. Her laves bl.a skjorter/uniformer til hotelmedarbejdere og det fine purple stykke herunder er netop en sådan specielbestilling. Det er til saronger til pigerne på et af Malaysias større tekniske universiteter -en smuk skoleuniform må man sige.

Du kan læse mere om voksbatik og teknikker her (på engelsk) og her (på dansk).

Og nyd så lige et lille nærblik på skoleuniformen herunder.

Det er sgu da smukt. Ja jeg må indrømme at jeg har overgivet mig. Jeg har ellers ikke tidligere haft noget særligt forhold til disse batikprodukter. Ja altså udover dengang vi lavede viklebatik på vores Tshirts tilbage i min barndom, men dét er vist en helt anden ting, hehe.

Men efter at have besøgt dette værksted nogle gange efterhånden, og set de arbejdende der i aktion. Ja så har også jeg investeret i et par ting.

Den smukke fisk er en vimpel, som jeg glæder mig til at sende til tops i flagstangen derhjemme i BellisWorlden, og viften er til min kære veninde Kathleen, så hun på fornemmeste og smukkeste vis kan verfe overgangsalderens hede lidt til side 🙂

Tags: , , , , , , , ,

1 kommentar til "Batique Boutique"

 1. Kat siger:

  Hejsa kære Pia
  Glæder mig oprigtigt meget til at modtage samt bruge mine nye smukke smukke vifter : ) Den ene er allerrede i brug. dejligt at have noget smukt at vifte “hedebølgerne” væk : D
  Du har ret ang. der er en verden til forskeld på vores tids ungdoms “batik udøvelse” og den smukke udformning du har iaktage.
  Kyss og knus og pas forsat godt på dig selv ..

  Kat

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters