Thailandsk teaterdukke

Kom afsted til Suan Lum Night Bazaar og heldigvis for dét da. Oplevelsen her var så langt fra den overophedede fornemmelse på formiddagens Chatuchak marked. Meget mere coolness og afslappethed, og så fandt jeg jo også lige midt i det hele Joe Louis’ Dukketeater.

Her opføres traditionelle dukkeforestillinger hver aften kl. 20.00. Dyrt ja, men en speciel og smuk oplevelse, som det nok kan være værd at tage med.

Disse dukker føres af tre personer -jeg har desværre ikke nogle billeder fra selve forestillingen da det var forbudt at medbringe camera i salen.

Men altså tre personer skal der til at styre en enkelt dukke, og disse dukkeførerer er med deres synkroniserede bevægelser, i en nøje indstuderet koreografi, og deres synlige tilstedeværelse på scenen, helt afgørende for scenernes udtryk og form. Imponerende at se hvordan de arbejder sammen og skaber et hele. Mænd styrer de mandlige figurer og kvinder styrer selvfølgelig de kvindelige.

Personen på den ene side har en hånd oppe i dukkens ryg og styrer dermed holdning og hoved, med den anden hånd styres dukkens ene arm. I midten befinder sig dén person som styrer begge dukkens ben, og til den anden side har man så bevægeren af den anden dukkearm/hånd. Da denne tredie person kun er i spil med én hånd holder vedkommende hele tiden sin frie hånd på midterpersonens lænd. Og ja så bevæger de ellers sig selv, og dukken, rundt som ét hele.

I venstre side af salen sad et traditionelt thai-orkester og i højre side sad de tre stemmelæggere  til stykket. Det foregik altsammen på thai, selvfølgelig, men blev heldigvis suppleret af storskærme med engelsk tekst. Det var ikke en oversættelse, men blot en kort forklaring på, hvad der foregik i de enkelte scener. Stykket hed “Birth of Ganesha”, altså “Ganeshas fødsel”. Ganesha, guden med elefanthovedet som også kendes fra hinduismen.

Nu var det altså et klassisk stykke som blev opført i aften.

Men noget kunne tyde på at der også spilles mere moderne historier i teateret. For se bare her, hvad jeg stødte på da jeg efter forestillingen gik på opdagelse i dukkegalleriet 😉

lidt anderledes teaterdukke

Vi måtte iøvrigt alle op og stå for Kongen, mens nationalhymnen blev afspillet, inden forestillingen. Lidt sjovt, men sådan gør man altså her, også i biograferne fx.

Jeg har faktsik også læst et sted at samme nationalhymne afspilles offentligt to gange dagligt. Tror det var hhv. kl. 11 og kl. 18. Jeg har dog ikke selv hørt det endnu.

Teatermiddag

Jeg indtog selvfølgelig også en teatermiddag og nød i det hele taget aftenen. Jeg var godt nok lige ved at falde i søvn på et tidspunkt i den mørke sal. Jeg er vist ikke helt omstillet endnu.

Det er som om fejlen er, at jeg bliver supertræt først på aftenen og så går det ligesom over igen. For så at ende op med at jeg ligger og vender og drejer mig i timer efter jeg er gået i seng -temmelig anstrengende egentligt. Men det da tune ind på et tidspunkt -snart!

Tags: , , , , , ,

10 kommentarer til "Bangkok er både Himmel og Helvede"

 1. K1mZ3 siger:

  Hvem skal det forestille på billede 2?
  Det virker i teksten, som om “man” burde vide det, da du bruger det som bevis på, at der er også spilles “mere moderne historier”.

  Hilsen uvidende Kim

 2. Tille siger:

  Jeg glæder mig mere og mere til at komme afsted! Et par dage i bangkok og så ellers bare ud på en lille ø og dase 🙂
  Forresten må du MEGET gerne sende mig en kombineret fødselsdags- og julegave ønskeliste så jeg ikke kommer helt tomhændet til østen! 🙂

 3. PH siger:

  Hey KimZe

  Bemærk at jeg skriver ‘hvad’ jeg har fundet, og ikke ‘hvem’ -gør det ikke hele forskellen? 😉

  Nu var det jo en klassisk myte som blev opført -og jeg synes ikke fyren på pic. 2 ser særlig mytisk ud. Måske mere ala en moderne storbys legende. Og ja det fik mig på tanken, at hvis han skulle indgå noget sted, så måtte det være i en historie fra vores egen tid. Men jeg må indrømme at jeg endnu ikke har set ham i spil.

  🙂 PH

 4. PH siger:

  Hey Trut

  Glæd du dig bare, det er jo altid skønt at være på rejse (og især med dig!)
  Du skal få Bangkok skal du, og badeøer hvis det er dét du vil. Men måske kunne der også være et par trumfer i ærmet. Vi må finde ud af at gøre ‘vores’ juleaften til noget særligt 😉

  Et gaveønske fra mig kunne være de der visitkort vi tidligere har talt om -alle i denne del af Verden spørger efter dem.

  Knus fra
  Mor

  PS! jeg er lige nu i Singapore, og skal hilse dig mange gange fra Shan.
  PSPS! har du modtaget din billet?

 5. Winnie siger:

  Hey PH

  Lige en lille hilsen herfra, med tak for den flotte buket.
  Har taget billede af den, som du altid kan se. Ziggy var lige forbi med en flaske hjemmelavet c-vitamin. Lækkert.
  I Bangkok hvis du altså får tid ligger et stykke kultur herhjemmefra.
  Det er ØK´s bygning. Den skulle være noget særligt, og i fin stand endnu. Hvor den ligger ved jeg altså ikke, men det gør den lokale guide sikkert.
  Hvor skal du være i Thailand når du vender tilbage? Skal du være i Bangkok eller ud til en af badestederne. Flere af stederne har fine snorkel-dykkermuligheder, hvilket er lækkert, at slappe af med. Håber vi ses når du er hjemme igen.
  Knus herfra Winnie

  • PH siger:

   Hey W!

   Godt at høre om trivsel og vitaminer hos dig 😉 thumps up!

   Jeg ved endnu ikke hvad det er jeg skal i Thailand når jeg kommer tilbage til Bangkok i december.
   Det bliver jo kun kort tid (ca. 3 uger) jeg skal arbejde der. For så kommer Tille og vi holder ægte juleferie sammen. Og til dén tid kan vi jo selv bestemme. Bliver nok en af øerne -kan jeg læse af Tilles kommentar her i rækken.

   Skubber det hele lidt ud, og koncentrerer lige nu om Borneo.

   Håber alt kører som det skal hos dig -og glæder mig til at se dig, om et ½ års tid 😉

   KramZ fra PH

 6. Tille siger:

  Det skulle ikke være så svært at gøre vores juleaften speciel når vi er i thailand og jeg har ris og kanel med! 😉 Hehe.

  Jeg vil rigtig rigtig gerne lave et visitkort til dig, men det duer ikke rigtig for mig bare at kaste mig ud i det uden at vi har snakket lidt om hvordan du kunne forestille dig at de skulle se ud. Derfor må det vente til vi kan tegne og klippe-klistre lidt. Men kom gerne med flere ønsker 🙂

  Du må hilse Shan igen fra mig. Har stadig ikke modtaget billetten..

  Og, til Kim, hvorfor kan man ikke tilmelde sig så man får en lille mail når der kommer nye kommentarer på et indlæg man selv har kommenteret på??? 🙂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kratom masters